DOLAR 26,5363 2.95%
EURO 28,6156 2.75%
ALTIN 1.633,603,11
BITCOIN 6910032,45%
İstanbul
28°

AÇIK

04:43

İMSAK'A KALAN SÜRE

BİR ULUSUN ZENGİNLİĞİ BAŞKA BİR ULUSUN KÖLELİĞİ DEMEKTİR.

BİR ULUSUN ZENGİNLİĞİ BAŞKA BİR ULUSUN KÖLELİĞİ DEMEKTİR.

ABONE OL
19 Mayıs 2023 18:37
BİR ULUSUN ZENGİNLİĞİ BAŞKA BİR ULUSUN KÖLELİĞİ DEMEKTİR.
1

BEĞENDİM

ABONE OL

MOZART

Türklere olan hayranlığını açık bir dille dile getirmiştir. Kahramanlıklarıyla ün salmış bu milletin gücünden, iyilikseverliğinden, kıyafetlerinin güzelliğinden ve özellikle enstrümanlarının özgünlüğünden etkilendiğini  ifade etmişti. Hatta yazdıklarından kıyafetlerinin bazılarını İstanbul’dan getirttiğini ve bu kıyafetlerin uğurlu olarak kabul ettiği anlaşılıyordu. 

En çok da mehter marşlarına hayran kalmış, adeta büyülenmişti. Nitekim tüm dünyada sevilen Türk Senfonisi adlı meşhur eserini mehter marşlarından esinlenerek bestelediğini açık bir şekilde belirtmişti. 

MOZART NEDEN BU KADAR TÜRK SEVDALISI OLMUŞTU VE TÜRKLERİ SEVİYORDU?

“Çünkü Osmanlı çok güçlüydü. Viyana’yı kuşatmadan öncesini inceleyecek olursak Avrupa’da Türk modası zaten vardı. Türk gibi konuşmak, Türk gibi giyinmek, Türk gibi hareket etmek. Avrupa’ya bu zorla dayatılmamıştı. Zira bir Türkler daha Viyana’yı kuşatmamıştık. İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve kıta  Avrupası’nın  geri kalan bölümü severek, isteyerek, bilerek Türk kıyafetleri giyiyor. 

Bugünlerde Türk entellektüel kesimin konuşmalarının arasına İngilizce terimler koyarak konuşmaları ve bu sayede konuşmalarını daha etkili hale getirdiklerini düşündükleri gibi o dönemde de Osmanlıca bazı kelimelerin konuşmaların içerisine serpiştirmek Avrupa entellektüellerinin vazgeçemediği alışkanlık olmuştu. 

İnsanlık iyi şeylere, iyiliklere hayrandır. İnsanoğlu güce tapar ve iyi olan her şeyin o garip çekici büyüsüne kapılmaktan kendisini alıkoyamaz. Osmanlı güçlüydü ve insanlığın güce tapması nedeniyle Avrupa’da Türk modası başlamıştı. Dünyada sözünüzü geçirmek istiyorsanız güçlü olmak zorundasınız. “Ekonomide, bilimde ve askeri alanda çok güçlü olmak zorundasınız. Eğer bu alanlarda güçlü olursanız istemediğiniz durumlar karşısında, sizin bir yerlere kafa tutmanıza bağırıp çağırmanıza gerek kalmaz. Hz.Muhammed Mustafa (s.a.v) Efendimize hakaret etmeye çalışan sefil bir tiyatro oyununun binlerce kilometrelerce uzakta bulunan bir başka devlette sahnelenmesini bir söz ile durdurursunuz. Aksi takdirde dünya devletlerinden sizi dinlemelerini, size saygı duymalarını bekleyemezsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.